Kategorier
Pressemeddelelse

Dansk elproduktion slog i 2019 ny grøn rekord – laveste CO2-udledning nogensinde

En danskproduceret kilowatt-time udledte i 2019 135 gram CO2. Tallet har aldrig været lavere, og det er ca. en syvende del af, hvad der blev udledt 1990 – da var tallet over 1000 gram pr kWh.

De danske elproducenter slog i 2019 grøn rekord. En gennemsnitlig produceret kilowatt-time udledte 135 gr. CO2, og det er det laveste niveau nogensinde. Året før, i 2018, var tallet 194 gr. pr kWh.

– Ser man historisk, er det et virkeligt, virkeligt lavt tal, og det viser den imponerende grønne rejse, som det danske elsystem har været på. I 1990 udledte en produceret kilowatt-time over 1000 gram C02 – cirka syv gange så meget, siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Energinet Elsystemansvar.

Grafen viser CO2-udledning fra dansk elproduktion fra 1990 og frem.

Tallene er opgjort i Energinets årlige ”Miljørapport over dansk elproduktion og kraftvarmeproduktion” og er bl.a. baseret på Energistyrelsens Energiproducenttælling. 

Rekord lavt kulforbrug

Der er især to årsager til, at elproduktionen endnu en gang slår ny grøn rekord:
For det første er der blevet produceret mere grøn strøm, bl.a. fordi havmølleparken Horns Rev 3 blev sat i drift i 2019. For det andet er der brugt meget mindre kul til elproduktion, bl.a. fordi priserne på CO2-kvoter – og dermed prisen for at udlede CO2 – er steget. Faktisk faldt kulforbruget med 46 procent eller hele 28 PJ til 33,5 PJ. Også det er rekordlavt.

Op i højere enhed

– Det er værd at bemærke, at samtidig med at fossile brændsler bliver udfaset, så opretholder Danmark sin årsnettoproduktion af el. Det grønne erstatter så at sige det sorte. Det underbygger, at grøn omstilling, høj forsyningssikkerhed og en elpris der er til at betale godt kan gå hånd i hånd. At få de tre ting til at gå op i en højere enhed er det, vi i Danmark har været gode til gennem tiden, siger Hanne Storm Edlefsen.

Minus eksport og plus import

Tallene i Miljørapporten dækker danskproduceret el. Medregner man import og modregner eksport af strøm til nabolande, så udleder 1 kWh i en dansk stikkontakt 145 gram C02. Det tal er også rekord lavt og lavere, end Energinets foreløbige 2019-miljødeklaration for 1 kWh, som blev offentliggjort i januar, indikerede. Da viste tallet 150 gr CO2 per kWh, der kommer ud af stikkontakterne. Det har efterfølgende vist sig, at flere virksomheder mv. har udfaset fossile brændsler til fordel for fx biobrændsler. Læs mere i den endelige ”Miljødeklaration af 1 kWh el, 2019”.

Lagkagediagram viser, hvor strømmen i de danske stikkontakter kommer fra, når eksport til nabolande er trukket fra og import lagt til.

Du kan dykke ned i tallene i Miljørapporten her. Ud over rekordlavt kulforbrug, kan du også læse om rekordhøjt forbrug af biobrændsler og affald til elproduktion.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *